Σχεδιασμός, Ακρίβεια, Τελειότητα

Βιογραφικό

Dr. Έκτορας Χατζηπαναγής,
MD PD PhD

Πιστοποιημένος Πλαστικός Χειρουργός Γερμανίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM)

Ο Δρ. Χατζηπαναγής θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους πλαστικούς χειρουργούς στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις καινοτομίες του στην πλαστική και επανορθωτική χειρουργική, ενώ έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για την πρωτοποριακή θεραπεία επούλωσης τραυμάτων ΧΙΠ. Το 2021 ο Δρ. Χατζηπαναγής ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο ιδιωτικό νοσοκομείο Λευκός Σταυρός, μία από τις πιο σύγχρονες κλινικές στην Αθήνα.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Ο Δρ. Έκτορας Χατζηπαναγής πραγματοποίησε την εκπαίδευσή του σε ορισμένα από τα πιο διάσημα ιδρύματα της Ευρώπης. Έλαβε το Δίπλωμα Iατρικής (MD) από το περίφημο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (University of Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο), και στη συνέχεια ολοκλήρωσε Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στη Bιοϊατρική Mηχανική Ιστών (Biomedical Tissue Engineering) στο Πανεπιστήμιο University College London (UCL, UK), υπό την εποπτεία του διεθνούς φήμης καθηγητή βιοιατρικής R. A. Brown. Ξεκίνησε τη χειρουργική του εκπαίδευση ως εκπαιδευόμενος στη γενική χειρουργική και αγγειοχειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, Addenbrooke’s, ενώ πραγματοποίησε εξειδίκευση στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Bogenhausen στο Μόναχο, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά κέντρα πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής, μικροχειρουργικής και χειρουργικής εγκαυμάτων της Γερμανίας, υπό την καθοδήγηση του παγκοσμίου φήμης χειρουργού Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, καθηγητή Milomir Ninkovic. Ο Δρ. Χατζηπαναγής έχει εκπαιδευθεί σε όλο το φάσμα της επανορθωτικής χειρουργικής προσώπου και σώματος, χειρουργικής μαστού, χειρουργικής εγκαυμάτων και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Το 2014, ο Δρ. Χατζηπαναγής υπήρξε ηγετικό μέλος της χειρουργικής ομάδας που πραγματοποίησε την επαναστατική επέμβαση “Latissimus Dorsi Detrusor Myoplasty” για τη λειτουργική ανακατασκευή μιας παραλυμένης ουροδόχου κύστης (διαδικασία που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον μέντορα καθηγητή του, Μ. Ninkovic) στο Πανεπιστήμιο Tübingen, η οποία έλαβε μεγάλη προσοχή από τα ΜΜΕ στη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ (κλικ εδώ)

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ
Στη συνέχεια, ο Δρ. Χατζηπαναγής έκανε μετεκπαίδευση στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική υπό την διάσημη αισθητικό πλαστικό χειρουργό του Μονάχου, Dr. Constance Neuhann-Lorenz, προτού αναπτύξει περαιτέρω τις δεξιότητές του στην αισθητική και κοσμετική χειρουργική προσώπου και σώματος, καθώς και χειρουργικής μαστού, παρακολουθώντας τις σχολές κατάρτισης παγκοσμίως κορυφαίων πλαστικών χειρουργών σε Ευρώπη και Αμερική, όπως οι G. Botti, W. Gubisch, D. F. Richter, A. Jecono, D. Toriumi και Ρ. Heden. Αυτό του έχει δώσει σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στην αισθητική χειρουργικής προσώπου, μύτης και στήθους. Έχει εργαστεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Ηνωμένο Βασιλείο, στη Γερμανία, στη Σουηδία και στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια ο Δρ. Χατζηπαναγής συνεργάζεται επιτυχώς με τον Δρ. U. Dornseifer, Διευθυντή του τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στην Κλινική ISAR του Μονάχου.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο Δρ. Χατζηπαναγής είναι πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός Γερμανίας (Facharzt für Plastische und Ästhetische Chirurgie), και επίσημο και εγγεγραμμένο μέλος των ιατρικών συλλόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο (General Medical Council), στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού και μεταδιδακτορικού του έργου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αντίστοιχα, ο Δρ. Χατζηπαναγής συνέχισε ενεργά την επιστημονική του έρευνα, παράλληλα με τη χειρουργική του πρακτική, ως επικεφαλής της ομάδας επούλωσης τραυμάτων του τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο  Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM, Klinikum rechts der Isar), από το 2012. Εκεί, μαζί με τον συνάδελφό του καθηγητή A.F.Schilling, δημιούργησε τη θεραπεία ΧΙΠ, μια πρωτοποριακή μέθοδο επούλωσης χρόνιων πληγών και τραυμάτων, η οποία έλαβε πολλαπλά διεθνή βραβεία όπως το Γερμανικό Βραβείο Βιοτεχνολογίας 2013 και το βραβείο Science4Life 2016, ενώ η θεραπεία έλαβε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Γερμανίας, για κλινική ανάπτυξη. Σε ηλικία μόλις 33 ετών, έγινε αναπληρωτής καθηγητής πλαστικής χειρουργικής (Privatdozent, PD) στο TUM, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης. Θεωρείται ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας στον τομέα της αιμάτωσης ιστών και της αγγειογένεσης, και έχει δημοσιεύσει μεγάλο όγκο εργασίας σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας και επιρροής.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Ο Δρ. Χατζηπαναγής κατέχει επίσης πολλαπλές ευρεσιτεχνίες για πολλές από τις εφευρέσεις του. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η επαναστατική θεραπεία επούλωσης τραυμάτων, ανάπλασης και αναγέννησης του δέρματος ΧΙΠ (HYPPP) το 2014. Το 2016, ο Δρ. Χατζηπαναγής ανέπτυξε στενή συνεργασία με την πριγκίπισσα Dr. Sarah von Isenburg, για να αναπτύξουν τα εξατομικευμένα δερματολογικά προϊόντα myHYPPP® με βάση το αίμα, για βιοενεργή και μακροχρόνια αναζωογόνηση. Το 2018, ο γιατρός σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουλούζης, εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα και στην Κύπρο την πρωτοποριακή επέμβαση για σκαφοειδή θώρακα και θωρακικές δυσμορφίες με 3D εξατομικευμένα ενθέματα. Το 2019, ο Δρ. Χατζηπαναγής εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα την τεχνική αυξητικής μαστών με ενθέματα νανο-τεχνολογίας (Νανο-Αυξητική® Στήθους), την τεχνική ανόρθωσης μαστών με αυτόλογο “ένθεμα” (Αυτο-Αυξητική® Στήθους), καθώς και την τεχνική ρινογλυπτικής με υπερήχους Break-Free®, μία καινοτόμα μέθοδος ρινοπλαστικής η οποία δεν απαιτεί το σπάσιμο των ρινικών οστών.

“Το να δημιουργείς κάτι όμορφο
απαιτεί κάτι παραπάνω από απλή γνώση”

Εξειδίκευση
στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική

Mini-Fellowship in Pectus Excavatum Surgery, Toulouse University Hospital (CHU-Toulouse), France
Professor Jean-Pierre Chavoin (July 2018)

26th Stuttgart Advanced Course for Rhinoplasty, Germany
Prof. W.Gubisch (April 2018)

Dallas Cosmetic Surgery and Rhinoplasty Meeting, Dallas, USA
Dr. R. Rohrich (March 2018)

Septorhinoplasty and Facial Plastics Course, Newcastle Freeman Hospital NHS Trust, UK
Dr. W.Issing, Dr. M.Reda (Dec 2017)

Facial Aesthetic, Oculoplastic Surgery & Rhinoplasty Course, University Hospitals Coventry & Warwickshire NHS Trust, UK
Dr. F.Nahai, Dr. D. Toriumi, Dr. F. Foda, Dr. O. Gerbault (Nov 2017)

Mini-Fellowship in Aesthetic Plastic Surgery, Dreifaltigkeits-Hospital Wesseling, Germany
Dr med. D. F. Richter (Oct 2017)

Mini-Fellowship in Aesthetic Plastic Surgery, Akademikliniken Stockholm, Sweden
Dr. P. Hedén (Sept 2017)

Mini-Fellowship in Hair Transplantation, Gran Canaria, Spain
Dr. F. J. Acosta, Las Palmas de Gran Canaria (Aug 2017)

8th Body Lift Course, Geneva, Switzerland
Dr. J.F Pascal, Geneva (June 2017)

Facial Aesthetic Surgery: Dissection Course for Surgeons, Edinburgh, UK
The Royal College of Surgeons of Edinburgh (Nov 2016)

Advanced Aesthetic Surgery of the Face Masterclass, Vienna, Austria
Dr. G. Botti, Dr. M.P.Ceravolo, Vienna (Nov 2016)

Rhinoplasty, Malaroplasty, Otoplasty, Cheiloplasty Masterclass, Vienna, Austria
Dr. G.Botti, Dr. M.P.Ceravolo, Vienna (Oct 2016)

International Meeting of Rhinoplasty Societies (IMRHIS), Versailles (Sep 2016), France

1st Marbella International Plastic Surgery Summerschool, Spain
Dr. K. Kaye (July 2016)

University of Lausanne Facial Aesthetic Surgery Dissection Course, Switzerland
Dr. G. Botti, Dr. Y. Saban (July 2016)

Bottis Best Breast Course, Villa Bella Clinic, Italy
Dr. G. Botti, Salo (June 2016)

Beauty Through Science, Stockholm (May 2016), Sweden

24th Stuttgart Advanced Course for Functional & Aesthetic Rhinoplasty, Germany
Prof. Dr. W.Gubisch, Stuttgart (April 2016)

Fellowship in Aesthetic Plastic Surgery, Munich, Germany
Dr med. C. Neuhann-Lorenz, Munich (Feb 2016)

5th Secondary Optimizing Aesthetic Surgery Course, Munich (Nov 2015), Germany

23rd Stuttgart Advanced Course for Functional & Aesthetic Rhinoplasty,  Germany
Prof. Dr. W.Gubisch, Stuttgart (March 2015)

Mini-Fellowship in Aesthetic Plastic Surgery, Dreifaltigkeits-Hospital Wesseling, Germany
Dr med. D. F. Richter (May 2012)

Training in Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery, Bogenhausen Hospital Munich, Germany
Prof. Dr. Milomir Ninkovic (Jan 2011)

Η φιλοσοφία του Δρ. Χατζηπαναγή

Το να δημιουργείς κάτι όμορφο απαιτεί κάτι παραπάνω από απλή γνώση

Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη που θέλει την ιατρική εκπαίδευση του γιατρού να είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που αυτός μπορεί να διαθέτει. Ενώ αληθεύει ότι η γνώση είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε παθολογικής κατάστασης, η αισθητική πλαστική χειρουργική φαίνεται να υπερβαίνει τον κανόνα αυτό. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μου, είχα την τύχη να συναντήσω και να συνεργαστώ με λαμπρούς ακαδημαϊκούς και χειρουργούς από διεθνούς κύρους ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Με τα χρόνια, έχω συνειδητοποιήσει ότι η ικανότητα ενός ατόμου να διδάσκει ή να παράγει καινοτόμα αποτελέσματα ερευνών δε συνδέεται απαραίτητα με την καλλιτεχνική τελειότητα. Το σύνολο των δεξιοτήτων που απαιτείται για να παραχθεί αυτό που θεωρείται από τον ασθενή (και ελπίζουμε και τους γύρω του) ένα αισθητικά ευχάριστο αποτέλεσμα, δεν φαίνεται να βασίζεται μόνο στη διανόηση ή τη νοημοσύνη, ίσως ακόμα και στην εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο συνονθύλευμα γνώσεων, επιδεξιότητας, ικανότητας, υπομονής και επιμονής. Μια αίσθηση συμμετρίας και καλλιτεχνικής ματιάς που επικεντρώνεται στη λεπτομέρεια και στην αρτιότητα.

Eίμαι ευγνώμων για το προνόμιο
& την ευθύνη που μου δίνεται να μπορώ να αλλάξω
την εμφάνιση ενός ανθρώπου

Η καλή ιατρική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσεις ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και να βρεις τη σωστή θεραπεία για να το εξαλείψεις. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης, όλοι μαθαίνουν από τα ίδια βιβλία και χειρόγραφα. Η διαφορά που παρατηρείται στο τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται από τη συστηματική προσέγγιση, τον προσεκτικό προγραμματισμό και την άριστη εκτέλεση που ακολουθείται. Αυτό το μονοπάτι, δεν είναι καθόλου εύκολο και, συνήθως γίνεται όλο και πιο δυσπρόσιτο λόγω οικονομικών ζητημάτων ή συμβιβασμών. Η επαγγελματική και ασυμβίβαστη προσέγγιση απαιτεί πειθαρχία, συγκέντρωση και πάνω από όλα υπομονή. Ίσως λοιπόν, να είναι το σύνολο των δεξιοτήτων που μπορεί να κατοχυρώσει μια επαρκής εκπαίδευση, κι όχι ο ακατέργαστος όγκος γνώσεων που αποκτά κανείς μέσα από αυτή.

Επιλογή, Σχεδιασμός και Τελειότητα

Τα πιο σημαντικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Δρ. Χατζηπαναγή είναι η επιλογή, ο σχεδιασμός και η τελειότητα. Η εκπαίδευση του και η πρακτική χειρουργική εμπειρία του τον βοήθησαν να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την κρίση του, καθώς παρατηρούσε τις τεχνικές των μεγαλύτερων διδαξάντων του είδους του.

Η επιλογή απαιτεί πειθαρχεία. Οι χειρουργοί που δεν έχουν αρκετά ευρεία γκάμα επιλογών, είναι πρόθυμοι να χειρουργήσουν οποιονδήποτε. Αντίθετα, το χειρουργικό σχέδιο του Δρ. Χατζηπαναγή πρέπει να ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τους στόχους και τις επιθυμίες του ασθενούς αλλά και να είναι και ο ίδιος βέβαιος ότι θα επιτύχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί ο ασθενής. Οι στόχοι και των δύο πλευρών (ασθενούς-γιατρού) πρέπει να έρχονται σε τέλεια συμφωνία. Εάν δε γίνει με αυτό τον τρόπο, ο Δρ. Χατζηπαναγής νιώθει ότι απέτυχε να επικοινωνήσει ειλικρινά και αποτελεσματικά με τον ασθενή του στο να αναπτύξουν αμοιβαίους στόχους. Αυτή είναι η ευθύνη του, την οποία φέρει περήφανα. Ωστόσο, η διαδικασία της επιλογής δε σταματά στο να επιλέξει να χειρουργήσει τον σωστό υποψήφιο. Περιλαμβάνει επίσης, την εύρεση της κατάλληλης διαδικασίας που ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο πρόβλημα και τις ανάγκες του ασθενούς. Κάποιες φορές οι ασθενείς που παρουσιάζουν ένα πρόβλημα, προτείνουν και τη λύση. Ο Δρ. Χατζηπαναγής, αντί απλώς να υιοθετεί ή να απορρίπτει τα όσα λένε οι ασθενείς του, ακούει προσεκτικά και ύστερα προτείνει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο θα ταιριάζει στις προσωπικές ανάγκες και στόχους του ασθενούς.

Ο σχεδιασμός οποιασδήποτε χειρουργικής διαδικασίας είναι τόσο σημαντικός όσο και η ίδια η επέμβαση. Ο Δρ. Χατζηπαναγής, χρησιμοποιεί μια ενδελεχώς λεπτομερειακή ανάλυση, ώστε να αποφασίσει για τα αποτελεσματικότερα θεραπευτικά σχέδια, τα οποία μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν και τις κατάλληλες μη-επεμβατικές θεραπείες. Αυτό είναι που ονομάζουμε «πλήρες αισθητικό πακέτο», ο συνδυασμός δηλαδή των χειρουργικών και μη χειρουργικών τεχνικών για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας, που διενεργείται από το Δρ. Χατζηπαναγή, ο ασθενής θα μάθει για τους αποτελεσματικότερους και πιο αξιόπιστους τρόπους βελτιστοποίησης της διατροφής και της άσκησης του και, γενικότερα την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Κατόπιν της πλήρους καταγραφής του προ-εγχειρητικού ιστορικού και της κλινικής φωτογράφισης, ακολουθεί, ο προσεκτικός σχεδιασμός της χειρουργικής επέμβασης. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει λεπτομερείς προ-εγχειρητικές μετρήσεις των χαρακτηριστικών του προσώπου/σώματος. Βασιζόμενος στις παραπάνω πληροφορίες ο Δρ. Χατζηπαναγής πραγματοποιεί την προ-εγχειρητική 3D προσομοίωση, ένα αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας, διαμέσου της οποίας ο ασθενής αποκτά μια ξεκάθαρη εικόνα του τί να περιμένει μετά τη διαδικασία. Όπως ένας αρχιτέκτονας, ο οποίος αρχικά «νοηματοδοτεί» μια δομή, ο Δρ. Χατζηπαναγής προετοιμάζει ένα λεπτομερές και προσαρμοσμένο προ-εγχειρητικό σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες, την ποιότητα των ιστών και τα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Μόνο μετά την ολοκλήρωση αυτού του ενδελεχούς σχεδιασμού, μπορεί ο γιατρός να προχωρήσει στη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος.

Η τελειότητα, η τέχνη της ακρίβειας και η σχολαστική ολοκλήρωσή του είναι μια νοητική κατάσταση. Για την ανάπτυξη μιας βαθύτερης κατανόησης και επίτευξης του προ-εγχειρητικού σχεδίου με στόχο να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, απαιτείται υπομονή και προσήλωση. Η νοητική απόκλιση δεν επιτρέπεται. Εξ’ ορισμού αυτή είναι μια σπάνια ικανότητα, την οποία ναι μεν κάποιος μπορεί να μάθει, αλλά χρειάζεται χρόνια για να την κάνει πραγματικά κτήμα του. Το βιογραφικό του Δρ. Χατζηπαναγή αποτελεί απόδειξη της υπόσχεσης του.

Ικανότητα μέσω γνώσης,
δεξιότητας
και τέχνης

Ευρεσιτεχνίες

DEVICED-BASED METHODS FOR LOCALISED DELIVERY OF CELL-FREE CARRIERS WITH STRESS-INDUCED CELLULAR   FACTORS (PCT/EP2013/051910)

METHODS FOR PRODUCING BIOMATERIALS WITH VARIABLE STIFFNESS (WO/2009/004351)

BIOMIMETIC CELL SCAFFOLDS (WO/2009/136173)

POLYMERIC COLLAGEN BIOMATERIALS (GB0912399.3)

Επιστημονικά βιβλία

Η επιστημονική δουλειά του Δρ. Χατζηπαναγή έχει λάβει διεθνή αναγνώριση και έχει συμπεριληφθεί με πολλαπλές αναφορές σε βιβλία βιοιατρικής και πλαστικής χειρουργικής.