Ανισομαστία και Θωρακικές Δυσμορφίες

Το στήθος που πάντα θέλατε

ΣΚΑΦΟΕΙΔΗΣ ΘΩΡΑΚΑΣ (PECTUS EXCAVATUM)

Συμμετρικό και Αρμονικό Αποτέλεσμα

Το σκαφοειδές στέρνο είναι μία από τις πιο συνηθισμένες δυσμορφίες του θωρακικού τοιχώματος. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η ανώμαλη ανάπτυξη του στέρνου και των πλευρών με τη μορφή εμβύθισης. Ο Δρ. Χατζηπαναγής, σε αποκλειστική συνεργασία με την AnatomikModeling και το Τμήμα Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης στη Γαλλία (Rangueil Toulouse University Hospital & Larrey Toulouse University Hospital), σας δίνει τη δυνατότητα μιας καινοτόμου και ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας του σκαφοειδούς στέρνου με χρήση ενός 3D εξατομικευμένου εμφυτεύματος.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο σκαφοειδής θώρακας ή pectus excavatum είναι μια δυσμορφία του θώρακα που χαρακτηρίζεται από διάμεσο ή πλευρικό βαθούλωμα του στέρνου. Ο σκαφοειδής θώρακας εμφανίζεται σε 1 – 2% του πληθυσμού. Στις γυναίκες, ο σκαφοειδής θώρακας (pectus excavatum) εκδηλώνεται με δυσμορφίες ή ασυμμετρίες στους μαστούς, ενώ στους άνδρες δημιουργεί μια δυσμορφία στον μείζων θωρακικό μυ. Γενικότερα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσιάζονται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, όπως καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα. Έτσι, η λύση που απαιτείται είναι η βελτίωση στην αισθητική εμφάνιση του θώρακα, και συνεπώς του στήθους, το οποίο δίνει στους ασθενείς μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο Δρ. Χατζηπαναγής, σε αποκλειστική συνεργασία με την AnatomikModeling και το Τμήμα Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης στη Γαλλία (Rangueil Toulouse University Hospital & Larrey Toulouse University Hospital), σας δίνει τη δυνατότητα μιας καινοτόμου και ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας με χρήση ενός τρισδιάστατου εξατομικευμένου εμφυτεύματος, το οποίο ταιριάζει απόλυτα και γεμίζει το βαθούλωμα του στέρνου. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια άμεση αισθητική βελτίωση της θωρακικής δυσμορφίας, χωρίς τους κινδύνους και τις επιπλοκές των κλασσικών ορθοπεδικών επεμβάσεων.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ

Η AnatomikModeling, σε συνεργασία με το χειρουργό, σχεδιάζει και αναπτύσσει κατά παραγγελία εμφυτεύματα, τέλεια προσαρμοσμένα στην ξεχωριστή ανατομία του κάθε ασθενή, για ένα όσο δυνατόν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα τρισδιάστατα, εξατομικευμένα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι ψηφιακά σχεδιασμένα μέσω υπολογιστή μετά από 3D σάρωση (CT scan) του θώρακα, και ταιριάζουν απόλυτα στο βαθούλωμα του στέρνου. Εφόσον είναι φτιαγμένα από πολυμερή σιλικόνη, και όχι από τζελ σιλικόνης όπως τα εμφυτεύματα μαστού, αποφεύγεται ο κίνδυνος πιθανής ρήξης ή διασκορπισμός σιλικόνης μετά από κάποιο τραυματισμό. Έτσι τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με ακρίβεια στο θώρακα και διατηρούν τη θέση και τη μορφή τους εφ’ όρου ζωής.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, ενώ διαρκεί κατά μέσο όσο 1 ώρα, και δεν παρουσιάζει τους κινδύνους επιπλοκών των παραδοσιακών επεμβάσεων (τεχνικές Nuss και Ravitch). Ο χειρουργός προετοιμάζει τη θέση εμφύτευσης ανάλογα με το μέγεθος του εμφυτεύματος, αφού πραγματοποιήσει μια κάθετη τομή των 7 εκ κατά μήκος της διάμεσης γραμμής. Το εμφύτευμα τοποθετείται βαθιά μέσα στη θέση εμφύτευσης κάτω από τον μυ, έτσι ώστε να μην είναι καθόλου ορατό. Το κλείσιμο της τομής πραγματοποιείται σε 3 επίπεδα με απορροφήσιμα ενδοδερμικά ράμματα. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι 3 ημέρες το μέγιστο.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΚΒΑΣΕΙΣ

1.   Η επέμβαση συνοδεύεται από ελάχιστο πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.
2. Δεν απαιτείται μετεγχειρητική περίθαλψη: τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, δεν απαιτείται παροχέτευση, μόνο ένα επίθεμα για 8 ημέρες και ένας συμπιεστικός στηθόδεσμος που πρέπει να φοριέται για 1 μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
3. Συμβουλευτική συνεδρία για επανεξέταση μετά από 8 ημέρες με πιθανή παρακέντηση της ορώδους συλλογής.
4.   Αναρρωτική άδεια για 15 ημέρες και αποχή από αθλητικές δραστηριότητες για 3 μήνες.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

1.  Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται πιο εύκολα. Τέλεια σταθερότητα του εμφυτεύματος, το οποίο τοποθετείται κάτω από το μυ.
2. Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα – τα άκρα της πρόθεσης δεν είναι ορατά.
3. Μόνιμο εμφύτευμα για μια ζωή: πολυμερισμένη σιλικόνη τελευταίας γενιάς (ελαστικό σιλικόνης, χωρίς σιλικονούχο τζελ).
δ. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι πολύ λιγότερο παρατεταμένη σε σχέση με τις ορθοπεδικές τεχνικές (Ravitch ή Nuss): μόνο μία χειρουργική επέμβαση διάρκειας 1 ώρας, με νοσηλεία 1 έως 3 ημερών.
4. Οι κίνδυνοι εμφάνισης αιματώματος είναι μικροί: δεν απαιτείται παροχέτευση.
5. Χειρουργικές εκβάσεις με ελάχιστο πόνο: ο πόνος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.
6. Γρήγορη επαναφορά στις δραστηριότητες: αποχή 15 ημερών από την εργασία και 3 μηνών από τις αθλητικές δραστηριότητες.
7. Η διαχείριση πολύπλοκων περιστατικών είναι πιο εύκολη: πλαγιοποιημένος ή χαμηλός βαθύς θώρακας, επαναληπτική χειρουργική επέμβαση.
8. Σε γυναίκες, η τεχνική επιτρέπει μια μεταγενέστερη αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης εάν αυτό επιθυμητό.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Ο Δρ. Χατζηπαναγής κατέχει πολυετή εμπειρία στον τομέα του σκαφοειδούς θώρακος, έχοντας εξειδικευθεί κοντά στους σπουδαιότερους πλαστικούς χειρουργούς Ευρώπης και Αμερικής, ανάμεσα στους οποίους ο διάσημος πλαστικός χειρουργός καθηγητής Jean-Pierre Chavoin, πρώην διευθυντής της κλινικής πλαστικής χειρουργικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τουλούζης. Μάθετε περισσότερα.

Σύνδρομο Poland

Το σύνδρομο Poland είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μερική ή πλήρη απουσία του μείζονος θωρακικού μυός, με αποτέλεσμα ανωμαλίες που επηρεάζουν το στήθος, τον ώμο, το βραχίονα και το χέρι.

 

Η έκταση και βαρύτητα των συμπτωμάτων διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Συνήθως παίρνουν τη μορφή συμπίεσης κάτω από την κλείδα και, στις γυναίκες, μπορεί να προκληθεί μαστική ασυμμετρία και παραμορφώσεις στις θηλές που, όμως, δεν επηρεάζουν την υγεία ή την κίνηση.

Ο Δρ. Χατζηπαναγής, σε αποκλειστική συνεργασία με την AnatomikModeling, σας δίνει τη δυνατότητα μιας καινοτόμας, προοδευτικής και ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας. Η AnatomikModeling σχεδιάζει και αναπτύσσει κατά παραγγελία εμφυτεύματα, τέλεια προσαρμοσμένα στην ξεχωριστή ανατομία του κάθε ασθενή, για ένα όσο δυνατόν καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα. Τα τρισδιάστατα, εξατομικευμένα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι ψηφιακά σχεδιασμένα μετά από ιατρικό σκανάρισμα του σώματος και φτιαγμένα από πολυμερή σιλικόνη και όχι από τζελ σιλικόνης όπως τα εμφυτεύματα μαστού. Έτσι, αποφεύγεται το ρίσκο πιθανής ρήξης, ενώ τα εμφυτεύματα τοποθετούνται εφ’ όρου ζωής. Έτσι γίνεται δυνατή η πλήρης αποκατάσταση του απόντος θωρακικού μυός. Σε περίπτωση που η ασθενής το επιθυμεί, είναι δυνατή η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης για περαιτέρω αύξηση και εξισορρόπηση του όγκου των δύο μαστών, έξι μήνες μετά από την πρώτη επέμβαση.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το Πρώτο Εξειδικευμένο Κέντρο Παθήσεων Ανισομαστίας στην Ελλάδα

Η θεραπεία της ασυμμετρίας μαστών που προκαλούν οι θωρακικές δυσμορφίες, όπως το σκαφοειδές στέρνο (pectus excavatum) ή το σύνδρομο Poland, πρέπει να στοχεύει στην επαναφορά της φυσιολογικής ανατομίας, χωρίς κινδύνους και επιπλοκές.

Η θεραπεία παθήσεων ανισομαστίας επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων θωρακικών τρισδιάστατων εμφυτευμάτων που επαναφέρουν τη φυσιολογική ανατομία του θώρακα. Η διορθωτική επέμβαση ανισομαστίας χρειάζεται ένα έμπειρο χειρουργό, ικανό να συνδυάσει διαφορετικές τεχνικές που ταιριάζουν στον εκάστοτε ασθενή.

Ο Δρ. Χατζηπαναγής, σε αποκλειστική συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Τουλούζης και την AnatomikModeling, έχει δημιουργήσει το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο για θεραπεία παθήσεων ανισομαστίας στην Ελλάδα και σας δίνει τη δυνατότητα μιας καινοτόμου, προοδευτικής και ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας. Η AnatomikModeling σχεδιάζει και αναπτύσσει κατά παραγγελία εμφυτεύματα, τέλεια προσαρμοσμένα στην ξεχωριστή ανατομία του κάθε ασθενή, για ένα όσο δυνατόν καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα. Τα τρισδιάστατα, εξατομικευμένα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι ψηφιακά σχεδιασμένα μετά από ιατρικό σκανάρισμα του σώματος και φτιαγμένα από πολυμερή σιλικόνη και όχι από τζελ σιλικόνης όπως τα εμφυτεύματα μαστού. Έτσι, αποφεύγεται το ρίσκο πιθανής ρήξης, ενώ τα εμφυτεύματα τοποθετούνται εφ’ όρου ζωής.

Η AnatomikModeling είναι μια καινοτόμος εταιρεία με διεθνή παρουσία, και χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, η οποία σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Πλαστικής, Ανασκευαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Rangueil Toulouse University Hospital και του Τμήματος Θωρακοχειρουργικής του Larrey Toulouse University Hospital, υποστηρίζει εξειδικευμένα κέντρα για τη θεραπεία του σκαφοειδούς θώρακα και του σύνδρομου Poland σε όλη την Ευρώπη. Το γεγονός ότι η εταιρία έχει επιλέξει να συνεργαστεί με τον Δρ. Χατζηπαναγή υπογραμμίζει την ποιότητα της δουλείας του και την εμπιστοσύνη που ο ίδιος με τη σειρά του χαίρει.